Start > Flaggstång > Tillbehör till flaggstången

Tillbehör till flaggstången

Flaggstångslina

Flaggstångslinan används för att hissa upp flaggan i flaggstången. Flaggstångslinan var från början tillverkad av hampa och tillverkad på ett repslageri, men numera görs flaggstångslina i spunnen nylon. Längden på en flaggstångslina kan beräknas med att ta den dubbla längden på flaggstången som linan ska sitta på och lägga till en säkertslängd på 1-3 meter. Efter att ha hissat upp sin flagga fäster man flaggstångslinan med ett dubbelt halvslag på flaggstångsknappen. Flaggstångslinan placeras på flaggstången innan man reser sin flaggstång och bör oftast bytas ut med cirka 10 års mellanrum då det också kan vara på tiden att tvätta själva flaggstången.Flaggstångsknopp

Flaggstångsknopp kallar man den droppformade knopp av guld eller silver som sitter högst upp i flaggstång. Beroende på flaggstångens längd finns knoppar i flera storlekar.

Dom billiga flaggstångsknopparna är tillverkade av plast och målade med guldfärg för att likna den äkta flaggstångsknoppen, en äkta flaggstångsknoppen är tillverkad av glas och förgylld med bladguld.

Flaggstångsknap

Flaggstångsknapen används till att sätta fast flaggstångslinan i. Ibland kan flaggstångsknapen vara tillverkad av trä, lättmetall eller plast. Den är fäst på flaggstången, cirka 1,4 meter över marknivå. En del flaggstänger kan ha dubbla knapar, då den övre knappen sitter på fyra meters höjd. Man fäster då flaggstångslinan i den översta knappen för att obehöriga inte ska kunna hissa eller hala flaggan så enkelt utan tillåtelse. På moderna flaggstänger idag saknar flaggstångsknapen och istället finns endast en vev för att hissa och hala flaggan med. Flaggstänger på offentliga platser har dessutom ofta en liten låsbar dörr på stången för att förhindra att ej behöriga personer använder flaggstången.