Start > Flaggstång > Olika typer av flaggstänger

Olika typer av flaggstänger

Det finns flera olika typer av flaggstänger och en flaggstång kan vara tillverkad av olika material. Lösningen för hur man hissar och halar ner en flagga skiljer sig också åt. Konstruktionen för fästet är ytterligare en detalj som skiljer sig mellan olika tillverkare.

De flaggstänger vi använder i dag är vanligen tillverkade i glasfiberarmerad plast, med ett vikfäste av gångjärnsmodell nere i botten på stången

Träflaggstänger kan man fortfarande erhållas mot leveranstid hos flera företag. Dessa stänger beställdes vanligtvis till befintliga U-balksstativ. Men idag finns också glasfiberstänger som alternativ till dessa stativ.Fasadflaggstången

En annan typ av flaggstång är fasadflaggstången (även kallad väggflaggstång). Den monterar man på en vägg eller på ett tak. Fasadflaggstången är normalt betydligt mindre är en vanlig traditionell flaggstång.

EU-stången, en kvalitetsflaggstång

För att göra EU-stången extra stark har den yttersta glasfiberduken en dubbel tjocklek. Denna yttre fiberduk gör även ytan glansig och hårdare, vilket medför att smutsen inte får riktigt fäste och rengöringen blir enklare.

Garanti

Många företag levererar EU-stången med 10 års garanti på rör, och tillbehör. EU-stången påverkas inte av solens strålar, kyla, fukt eller mögel, därför har den extra lång livslängd.

Komplett

Normalt levereras EU-stången med knape, lina, mässingskula och markfäste. Alla monteringsdetaljer och de anvisningar som behövs för monteringen medföljer vi leveransen av stången. En del företag utför även montering och service dygnet runt.

Montering

Det är så lätt att montera och resa EU-stången att man klarar av det på egen hand. Att man kan göra det själv beror till stor del på att en tio meter EU-stång inte väger mer än 35kg.

Modeller

EU-stången levereras vanligtvis antingen med förstärkning och bultar för montering i befintliga U-balkar, eller med fästen för gjutning i marken.

EU-stången kan även finnas med invändig lina och lås. Därmed förhindras olovlig användning och stöld av lina och flagga. Detta är bra att ha för flaggstänger på allmänna platser.

Nedan visaas en lista på olika storlekar på en EU-stång


Flaggstång längd 8 meter 10 meter 12 meter 14 meter
Toppens diameter 65 millimeter 65 millimeter 65 millimeter 65 millimeter
Basens diameter 135 millimeter 135 millimeter 135 millimeter 175 millimeter
Vikt med markfäste 23 kg 35 kg 41 kg 76 kg