Start > Artiklar > Vad innebär en mordern flaggstång?

Vad innebär en modern flaggstång?

De nya moderna flaggstängerna är gjutna i ett stycke i glasfiber. Väder och vind är de därmed helt okänsliga mot, och de är nästintill underhållsfria. För att stången ska behålla sin vita lyster, behöver man bara tvätta och vaxas den lite då och då.Invändigt linsystem

Moderna flaggstänger saknar idag flaggstångsknap och har istället endast en vev för att hissa och hala flaggan med.

Förutom den vanliga linan som ligger på utsidan av flaggstången (till för flagghissning och halning), finns det en möjlighet till ett invändigt linsystem. Att ha ett invändigt linsystem innebär att linan är helt dold pga att linan löper inuti flaggstången. I och med detta skyddas flaggorna bättre mot stöld och åverkan, pga att det krävs speciella verktyg för att hissa och hala flaggan. En annan fördel med lina på insidan av flaggstången är att man slipper ha linan smattrande mot stången när det blåser.

Flaggstänger för offentliga platser har dessutom ofta en liten låsbar dörr på stången för att förhindra obehörig användning av flaggstången.

Gammaldags flaggstångsfäste

Har du ett hus av äldre datum och är på gång att köpa en flaggstång. Då skulle kanske ett gammaldags flaggstångsfäste med järnbalkar passa bra. Går det att använda en modern flaggstång med ett gammalt fäste? Själva fästet är antagligen inga problem, det är bara att köpa lämplig dimension på U balk och sedan gräva och gjuta. Vad man bör tänka på är de genomgående bultarna. Då moderna flaggstänger är av glasfiber som är känsligare för yttryck är det inte lika säkert att de genomgående hålen har tillräcklig area för att klara av de krafter/nötning som kan uppstå. Vad gör man då? Lämpligast är nog att rådfråga tillverkaren av stången.

Dessa svar fick vi av några tillverkare:

  • Moderna flaggstänger kan anpassas till befintliga fästen, u-balk eller fundament av annat slag.
  • Om du redan har ett flaggstångsfäste av U-balkstyp i din trädgård eller rentav en sten som fungerar bra? Då har du möjligheten att välja en ny modern flaggstång, med ett ingjutet varmförzinkat stålrör inuti, som är specialanpassad efter de äldre typerna av fästen.